Ismerje meg a CALEO Carbon-technológiás fűtőelemeit! Padlófűtés - Mennyezetfűtés - Falfűtés Hatékony hőszigetelés Az ISOCELL hőszigetelési rendszer alapja a cellulóz. -- FÜTÉS TECNIKA ALTERNATIV FÜTÉSI MOD ÉPITÉSI TECNOLOGIA PRFIRAGASZTÁS LAPOSTETŐ SZIGETELÉS POLIFOM P FÜTÉSTECNIKA, ALTERNATIV FÜTÉSIMOD, ÉPITÉSITECNOLOGIA, VIZES SALÉTROMOS HÁZAK FALAK UTOLAGOS SZIGETELÉSE, A MAGYAR ÉPITÉSTECNIKA, POLIFOM PROFIRAGASZTÁS, HÖSZIGETELÖ RENDSZEREK TECNIKÁK, TISZTA ENERGIA, MEGÉRI-E A NOBO ELEKTROMOS FÜTÉS, HAUTEC NÉMET HÖSZIVATTYUK, NAPKOLEKTOROS FÜTÉS TETÖSZIGETELÉS, TIPPEK A LAKÁSBA TÉVEDT ROVAROKELLEN, IDÖJÁRÁS. FÜTÉS TECNIKA ALTERNATIV FÜTÉSI MOD ÉPITÉSI TECNOLOGIA PRFIRAGASZTÁS LAPOSTETŐ SZIGETELÉS POLIFOM P: Van megoldás?

2011. május 14., szombat

Van megoldás?



Globális felmelegedés RSS

Ivády Anett | 2011. május 10. 11:39 | Frissítve: 3 napja

Van megoldás?

Az IPCC (az ENSZ Égyhajlatváltozási Kormányközi Testülete) kiadta legújabb, a megújuló energiaforrásokról szóló jelentését.
A legfrissebb kutatások eredményeképpen az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület arra a megállapításra jutott, hogy ha méginkább megpróbáljuk kihasználni a megújuló energiaforrások által nyújtott lehetőségeket a klímaváltozás mérséklésével kapcsolatban, akkorakár 80%-ban is fedezhető lesz az emberiség energiaszükséglete
Az utóbbi években Kínának és a többi, fejlett országnak köszönhetően is emelkedett már a megújukó források (pl. szélenergia, árapály-energia, biomassza égetés, geotermikus energia, vízenergia, napenergia) alkalmazása, és ha ez így folytatódik, akkor negyven éven belül akár azt is elérhetjük, hogy az üvegházgázok koncentrációja a levegőben az időszak végére a kritikusnak tartott 450 ppm (részecske/millió) alatt maradjon. A hétfőn bemutatott jelentés tehát igencsak optimista hangvételű, és reményt adhat az eddig kilátástalannak tűnő, globális felmelegedés ellen folyó harcban. Egyetlen hátránya, hogy jelenleg az ilyen energiák használata még mindig jóval drágább, mintha hagyományosan, kőolaj és földgáz felhasználásával fedeznénk az energiaszükségletet - hosszútávon viszont jóval költséghatékonyabb, és nem mellesleg sokkal célravezetőbb. A számítások szerint a jelenleginél most mintegy hússzor annyi megújuló energiát kell termelni ahhoz, hogy a kritikus szint alatt maradjon a szén-dioxid koncentrációja. 
A módszer költségigénye tehát igen nagy: a világ GDP-jének mintegy 1%-át igényelné, de már így is tervek vannak 5000 milliárd amerikai dollár befektetésre 2020-ig. Mindemellett az elmúlt években a villamosenergia kapacitás majdnem felét már megújuló (elsősorban szél- és napenergiából) fedezték. 
A legnagyobb növekedési lehetőséget a szélenergiában látják a szakemberek: optimista jóslatok szerint az ilyen jellegű energiatarmelés aránya a 2009-es 2%-ról 2050-re 20%-ra nőhet. Jelenleg a biomassza égetés a leginkább elterjedt megújuló-energia forrás, melynek azért van hátulütője is: egyre nagyobb mértékű az erdőirtás, a levegőbe kerülő korom pedig gyorsítja felmelegedést.
Forrás: origo.hu
KOMMENTEK:22 db
FACEBOOK:

Kapcsolódó hírek

  • Szélpark a hegygerincenAusztriában, mintegy 1900 méteres magasságban forog az ezzel a kontinensünkön csúcstartónak számító 13 szélkerék.
  • Rekorder áramlat0,2 méter/másodperc az átlagsebessége annak a mélytengeri áramlatnak, amelyet az Antarktisz körüli vizekben fedeztek fel.
  • A Föld ÓrájaA WWF nemzetközi kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak veszélyeire.
  • Háromrétegű napelemA Sharp legújabb, nem fókuszált fényt alkalmazó napelemek közül a legjobb hatásfokút mutatta be a napokban.

22 hozzászólás

  • Egy szélerőmű kommersz hálózatot sehogy nem tud eltartani. A törökszentmiklósi is egy szép mese. Ha egy ilyen 24 órában teljes termelőkapacitással tudna menni, akkor is max. egy kisebb falu energiáját tudná fedezni. De mivel az éves hatásfoka tizen százalék, így max. 1 utcányi lakosság energiáját fedezi... ahhoz pedig igencsak drága játék, még anyagáron is... 24 órás energiaforrások kiváltására Magyarországon kizárólag a vízenergia áll rendelkezésre, feltéve, hogy megfelelő a vízállás... de a Hágai Bíróságon is ítéletként kötelezővé tett hazai vízerőműveket mégsem divat megépíteni, pedig sokat hoznának a konyhára... A nap és a szél kizárt... mielőtt valaki ilyenekben akar véleményezni, nem ártana megtanulni, hogyan működik a villamosenergia ellátás. És akkor máris látná az illető, hogy mennyi mese kering a témában.
  • Azért mesékkel nem kellene etetni az embereket. Magyarországon sem a nap- sem a szélenergia nem alternatívája semminek. És persze, hogy a csupakamu cég és illető nem kapott a kormánytól pénzt a meséire. Máshol sem fog. Az emberiség végig etetni fogja magát azzal, hogy meg tudja váltani saját magát. Egyetlen józan gondolkodású ember sem gondolja azt, hogy jelenleg fenntartható a fejlődés. A fejlődéshez először is élő emberek kellenek, és nem propeller. A jelenlegi termékenységi rátával 20-30 év távlatában az EU-s országok demográfiailag megsemmisülnek, semmi nem lesz már az EU-ból 2050-ben, és ez a folyamat nem fordítható vissza természetes szinten. A klímaváltozás egy tünet, de nem a CO2 szennyezés tünete. És a megoldást sem a megújuló energia fogja nyújtani. Lehet ilyen mesékben élni, de csúnya vége lesz.
  • Persze, hogy van megoldás olcsóbbá kellene tenni a napelemeket esetleg jobban támogatni azokat kik hajlandók beruházni a környezetbarát s nem energiafaló készülékeket.
  • Ha viszont az unio behozza az új tervezett klímavédelmi csomagot, akkor azok az országok melyek nem fejlesztik eléggé a környezetbarát energia gazdálkodást komoly bírságokra számíthat, így végső soron ki lesz kényszerítve a dolog remélhetőleg.
  • Nálunk a falu most pályázik, egy energiatakarékos közvilágításra. A lámpákat LED -ekre cserélnék, nap és szél energiával működne a közvilágítás. Remélem így lesz.
  • hát ez nagyon jó csak amíg van más módja az energia termelésnek addig ez nem fog menni. Nálunk Törökszentmiklóson felépítették a szélerőművet hogy majd a fél várost eltartja. Erre ment 1 évig majd az EON szólt h nem lehet használni mert nincs rá engedély. (hiszen neki az akkor energia csökkenés lenne, nem kapna annyi pénzt.) Ezért már 2 éve cska ott van és áll. Közbe üzemképes lenne.....
  • A képen nem is látszik olyan sötétnek, de élőben szinte fekete , félelmetes!!! :)
  • Csaby : Ilyen sötét felhők jönnek , és dörög az ég . http://www.idokep.hu/keptar/album/Zivatarok/kep/2291#kep
  • Halk dörrenést hallottam az előbb.
  • A radaron úgy látszik hogy itt is lesz valami :)
  • Battonya felől csúnya sötét felhők jönnek, és halkan dörög az ég is :D
  • Van fantáziád Joey én ezt észre nem vettem volna:-) Lájkoltam természetesen!:)
  • Csaby : Most készítettem ezt a képet :) http://www.idokep.hu/keptar/album/%C3%89rdekess%C3%A9gek/kep/928#kep
  • Joey, néztem a román radart... ha kapnánk is talán onnan. De az a helyzet, hogy azok a csapadék zónák még messze vannak és bizonytalan a mozgásuk. Nem tudom még. Figyelek.. :)
  • Igen, végre egy cikk ami ezt a témakört is megemlíti. Kb.egy hónapja én is írtam egy hozzászólást itt valamilyen hasonló témakörben, és akkor volt aki azt írta:hogy nem a pénztől függ a fejlesztés és az ez irányú törekvés. Meg valaki azt is kérdőre vonta, hogy ez a káros folyamat(felmelegedés) nem nekünk tudható be. Amúgy valakiknek az éri meg, ha nem térnek át a természetes energiatermelésre. Ezek a gáz és olaj nagyhatalmak. Nekik ez nem érdeke sajnos. Úgyvannak vele, hogy dagadjon még a bukszájuk amíg van olaj a talpuk alatt. Igen ám, de a kőolajkészleteknek se jósolnak már sokat! Ideje áttérni. Csak az a fránya pénz!Mindig a pénz... még mindig sokba kerülne átállni a természetesebb energia kinyerésére. Bár azt a pénzt is inkább erre fordítanák, mint az ezeréves atomreaktorok felújítására. Egyenlőre ennyit fűznék a témához.... a cikkben igazuk van, tényleg nem olcsó az átállás. Sőt, vannak akik ezt a folyamatot hátráltatják is.
  • Csaby, szerinted kapunk ma zivatart ? :)
  • Dávid-hoz: a pénzvilága irányából nézve a problémát: igazad van, megnyugtatóul: az emberek között az egymás sanyargatása, kihasználása egyidős az emberiséggel.
  • Megoldások léteznek! Sőt több, is mint gondolnánk! Akár majdnem 0 ára csökethetnénk a káros anyag kibocsátást de ezeket a technológiákat melyekkel ezek kivitelezhetők vagy drágák vagy, még nem is tudunk róla Ennek nagy oka a pénz mely a sok olaj stb stb fogyasztása során a tagok zsebre vágnak Ennyi az egész Amerika egyik államában az életromos áramot, termelő napelemeket és berendezést hozzá olcsón meg lehet venni, ugyanis az állam finanszírozza úgy 50 % át a gyártó cég a 30 % át az összegnek így a fent maradó töredéket kell csak a beruházónak fizetni (a % os arányok nem biztos, hogy teljesen pontosak + - 10% ) ezt kéne mindenhol Ugyanis a baj azzal van, hogy sok minden olcsón előállítható de drágán adják, hogy legyen sok-sok sok haszon az nem baj, ha 300% is de legyen Pl.: 15. 000 ft sterimó melynek a feje műanyag, kikopott a fej így csak 1 sugárba nyomja a vizet, egy ujj fej 15.000 Ft ba kerül, ugyan olyan, ami a szerkezeten van. Kérdem én itt menyi a haszon??? ez megy mindennel! A világon! Mindennel!
  • Dream-hez: nem akarásnak nyögés a vége. * Egyébként a cikkhez annyit, hogy a 40 év alatt közben megduplázódik vagy megtriplázódik az emberiség létszáma és nyilván energiaigénye is. Tehát az a 80% csak kb 25% lesz, a fosszilis energia addigra már tényleg kifut, illetve megfizethetetlen lesz. Tehát energiaéhség lesz. Nem az lesz a fő gondunk, hogy a levegőben mennyi az üvegházgáz, hanem az hogy kevés energia lesz és az is drága. Így szerintem -bár nagyon helyes a zöld energia törekvés- még ennél is fontosabb az energia felhasználás csökkentése, takarékoskodás, jobb hatásfokú fogyasztók, eszközök kifejlesztése és a várva várt fúziós erőmű létrehozása.* Egyébként meg ez az üvegház dolog egy teljes tévút, a naptevékenység intenzitásváltozása és a földkéreg alatti energiák felszabadulása sokkal meghatározóbb tényező a globális klímaváltozásban, mint CO2 kibocsájtás. Nem beszélve, hogy ha egy kisbolygó becsapódik, akkor befellegzett a zöld energiának is, ha mi még túl is éljük.
  • KimiRoland Sokkal jobb lenne a MI feltalálónkat preferálni!! Mert van, és olyat alkotott amivel a világ összes szélenergiával foglalkozó cégét lekörözte!! Szélerőművet, a jelenlegi az 27 méter magas és asszem 5MW-ot termel!! és képes hosszú időn át jól tárolni az energiát, jah és bárhonnan fújhat a szél, elég hozzá 0,4m/s-os szélsebesség hogy már termelni tudjon!! Mo-on próbálta eladni, de a kormány visszautasította, pedig utána nézett a szelesebb helyeknek Mo-on, és ha csak az északi középhegységhez állítanának úgy 10-20 km hosszúságban ilyeneket, megjegyzem, olcsóbb mint a turbinalapátos, és HANGTALAN!! nem zavarja a környezetet, azzal ki lehetne váltani a paksi atomerőmű épülő új blokkjának teljesítményét!! DE, nem kértünk belőle, így hát külföldre ment, és meg is találta szerencséjét... az elkövetkezendő években Norvégia partjainál 6 ország közreműködésével fognak felállítani temérdek ilyen erőművet!! persze nem az 5MW-osat, hanem 20-50MW-osat... csak itt kicsinyke hazánkban nem tudta kigazdálkodni a találmányának fejlesztésére a pénzt, ENNYI!!:(( MO világelső lehetne tudósokban, vagy legalábbis az elsők között lehetne!! de a sok gyökér, nem fogja fel!!
  • Reméljük lesz valami de nem tudom, hogy jelenleg pl Szombathelyen mi a helyzet. Korábban az osztrákok jelentették be a városban, h 58 szélkerékből álló farmot csinálnak Szombathely külterületére, majd a spanyolok, hogy a megye északi részére 102 szélerőművet. Ez tavaly volt nem tudom azóta mi a helyzet, de nem lenne rosz az biztos.
  • Hajrá sok sikert!

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

(30 észlelés szükséges)

KÖZÖSSÉG

Szolgáltatásunkat csak belépett felhasználók vehetik igénybe.
Kérjük jelentkezzen be vagy regisztráljon!

VIHARVADÁSZ SHOP (Webáruház)

WS2350
WS 2350 USB kanalas szélmérővel
Ár: 54900 Ft
– WS2350 alapállomás,
– USB átalakító,
– TX-20-as szélmérő

FACEBOOK

TWITTER

lilocsibe ha tényleg elromlott a hőmérsékletem, péntekig meg kell javulnom. Zorall Gödöllőn. a fele lóvé már meg van rá 3 perce
30_30_150 Állítólag Balaton felől jön nagy vihar, akkor koncert lehet felejtős :-S De majd még meglátjuk. 19 perce
Kitta15 mindjárt esik az eső :/ :O 28 perce
pudlii_rainbow jön a vihar (Y) 30 perce
pinterk Azt hittem itt a város közepén nem lesz ennyi szálló valami. Bár Aquincumhoz képest ez semmi. Kb úgy szokott kinézni, mintha hó esett volna 1 órája
folyqa Jön a vihar... 1 órája
MiNapOnline Eleinte csak Dunántúlon, de holnap már nálunk is lehetnek viharok állítólag. http://fb.me/XLwo86xv 2 órája
glaurung666 Lehet túbecsültem az időjárást mára 2 órája
csikoszokni Rohadt fejfajas egy napot sem hagy ki. Kedves idojaras! Maradj mar nyugton!!!! 3 órája
topsport Gyönyörű napsütéses hétvégénk van. Pihenj egy kicsit, dőlj hátra, csodálatos helyekre viszünk! http://fb.me/10KMGrn273 órája
Enszli Úristen dörög az ég???:o 3 órája
antenna Napsütés, fagylalt és Nirvana! Mi ez ha nem egy tökéletes előnapja egy születésnapnak? #fb 3 órája
antenna Bakker de bringáznék! Fuuuu időjárásjelentés YUNO mondtad hogy napsütés lesz!!4!!négy! #fb 3 órája
FuturesAngel Ezek a becsapódó kis pöttyök mekkora vihart okoznak, hihetetlen (-:http://t.co/y0zlPfq 3 órája
olivermagan Megyek dolgozni és valamiért úgy pörgök mint állat :) lehet a napsütés van a háttérben :) 4 órája
gklka Az utasok egybehangzó véleménye szerint "biztos nagy a hó" #MÁV 4 órája
szemerszkynoemi jól indult ez a mai nap :)) vidámság.napsütés. :)) 4 órája
Koczy85 Tiszta tavasz van: Reggel 9-kor madárcsicsergésre és légkalapácsra ébredtem. :) 5 órája
Jadeye_hu tegnap lemondtam a netezz mobilon 500MB-ot (1490Ft/hó, nem használtam el), lett klikk: 100MB, nincs túlforgalmazás, és 3 hónapig ingyenes.5 órája
WaldorfCafe Már javában tart a Tavasz ünnep - Áldás és Átok - Kékvölgy Waldorf Iskola http://twitpic.com/4xf7vz 5 órája
Kaguragirl Nem, nem esett éjszaka eső, mert akkor fél hétkor nem a fényre, hanem a pofámba csöpögő vízre keltem volna xP Amúgy morning, emberek :P 7 órája
trendsterhu ma indul színes tavasz versenyünk http://trendster.hu/hu/szines-tavasz 7 órája
Esztyyy14 ne má mingyárt esik az eső-_-7 órája
pudlii_rainbow jó napsütésre kelni *.* 8 órája
bakonbogi remélem nem fog esni az eső...8 órája
reedcourty Napsütéses szép jó reggelt! ツ9 órája
radioeger Egy kis előrejelzés:-) Ma napközben változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Késő délutántól néhol... http://fb.me/ZFj1qHrK 9 órája
Dittkee Napsütéses szép jó reggelt mindenkinek! :D Az estét túl éltem! Ma party lesz műsoron, úgyhogy eszem egy hambit és szépítő szundizok egyet... 9 órája
Kaguragirl Még mindig a gyapjút húzzák fel nekem...Amire viszont ekkora hőségben csak annyit tudok mondani,h "nyasgem"... Remélem,nem esik éjszaka eső! 16 órája
KromekPal Új: Napozós szombat, zivataros vasárnap http://kromek.hu/?p=7664 17 órája
Donnie__ jé, pár perc nyugi... vagy ez csak a vihar=újabb cbs berendelések előtti csend? :) 17 órája
zoldhegyi Klaudián megint ez az időjárás-jelentős vászonháttér ruha van? Ennyire szűkös a büdzsé? #nagyduett 18 órája
kGabcsyy de jó most hallgatom az időjárást és holnap jó idő lesz,de viszont vasárnap érkezik egy gyenge hideg front :) 22 órája
altrame kimondhatatlanul jó érzés napsütésben hazamenni végre! 22 órája
lolaa_sp ma 1 körül ugy elkezdett szakadni az eső.Oo nme is szakadt, ÖMLÖTT !!!22 órája
Csengerithunder Időjárás-előrejelzés: vasárnap este hidegfront, csapadékos jövő hét eleje és száraz jövő hét végehttp://wp.me/po9oM-rj 23 órája
spancsa és persze pont abban a fél órában sétáltam át a városon amikor szakadt az eső.. nemis kell mondanom dorkóban cuppog ... http://yamm.hu/l/rFP 23 órája
endeLOST jon a vihar csokolom! 23 órája
Bogicah szupernapomvolt♥egy órám volt-nagy sportválasztáson vettem részt-kenuzás-Ivettel haza-ESŐ-vásárlás-kockulás :D 23 órája
milsweet Amikor úgy zuhogott inkább haza akartam jönni mondván ki tudja mikor áll el az eső..... Ekkora mázlit. 1 napja
milsweet Ha esik az eső:A) Siess hogy hamarabb hazaérj,B)Várj egy eresz alatt míg eláll az eső.Én:A) és bőrig áztam... amint hazaértem elállt az eső. 1 napja
Szandiiika Najo akkor csak vihart ne!! #okcsháá 1 napja
melindae_ holnapi időjárás: néhol zápor kialakulhat helyenként,de utána több órás napsütés várható és 22 fok. 1 napja
Dadaa_diamond verseny megvolt,játszótér megvolt, ideg megvolt, eső volt,de nem kaptam belőle... 1 napja
civishir A lámpák megőrültek az esőtőlhttp://fb.me/KZvaDkza 1 napja
petlilla ez a süt a nap, nagyon meleg van, zuhog az eső, fúj a szél, aztán megint megsülsz igazán nem tesz jót a fejemnek:[1 napja
melindae_ holnap nagyon remélem,hogy nem lesz rossz idő és nem fog esni az eső..1 napja
O_Orsii imádlak esőő*-*-*-*-*-*-*-* 1 napja
Peetruush De tudja ez az eső, hogy mikor kell esni mikor már hazajöttem :DD nem áztam meg :) 1 napja
_justpp szakad az eső, de azért süt a nap.x1 napja
Szandrea94 rain^^.utálom a hideget.és azt is ha csupa víz vagyok :S.de az esőt imádom néznii*.* 1 napja
gikszer "Esik az eső, süt a Nap, Paprikajancsi mosogat. Hát az öreg, mit csinál? Hasra fekszik, úgy pipál." 1 napja

KÉPTÁR

Képtár
Töltse fel legszebb képeit!
Tubát látott az égen? Félelmetes peremfelhő jött szembe a sztrádán? Ne habozzon, mutassa meg olvasónk tízezreinek legjobban sikerült időjárási fényképeit!

Nincsenek megjegyzések: